середа, 6 травня 2020 р.

Самоосвіта - самостійна робота вчителя.

"Скільки б ти не жив, 
усе життя слід вчитися".
                                                Давньоримськй філософ Луцій Анней Сенека

         Необхідність самоосвіти продиктована, з одного боку, самою специфікою вчительської діяльності, її соціальною роллю, з іншого боку – реаліями й тенденціями неперервної освіти, що пов’язано з мінливими умовами педагогічної праці, потреба суспільства, еволюцією науки і практики, вимогами до людини, її здатності швидко й адекватно реагувати на зміну суспільних процесів і ситуацій, готовності змінювати свою діяльність, уміло розв’язувати нові складні завдання.
       Педагогічна самоосвіта - це цілеспрямована і планомірна, безперервна й усвідомлена самостійна робота вчителя, спрямована на підвищення своєї професійної кваліфікації протягом його педагогічної діяльності. Самоосвіта включає удосконалення теоретичної і практичної підготовки головна мета якої отримання якісного результату в навчально-виховному процесі учнів.
       Самоосвіта – по-справжньому вільний і, в той же час, найбільш складний вид освітньої діяльності, оскільки пов'язаний з процедурами саморефлексії, самооцінки, самоідентифікації і розробкою умінь і навичок самостійно набувати актуальні знання і, трансформувати їх у практичну діяльність. 







"Вчитися ніколи не пізно".
             Квінтіліан Марк Фабій  римський оратор












"Довго сам учись, якщо хочеш навчати інших".
               Григорій Сковорода (український філософ і поет)








"Без прикладів неможливо ні правильно вчити, ні успішно вчитися".
   Луцій Юній Модерат Колумелла (давньоримський письменник і агроном)